Om Högbo

Högbo, Överby och Västanås, småort i Sandvikens kommun. År 2000 uppgick invånarantalet till 191.

Högbo ligger strax norr om Sandviken. i Gävleborgs län, Gästrikland. Till 1943 var Högbo en egen socken, men numera är Högbo endast en annan benämning på Överbyn, kyrkbyn.

Högbo Bruk, öster om byn, var först i världen med att utveckla en fullständig bessemermetod, vilket skedde 1858. Fyra år senare flyttades ståltillverkningen till “en sandig vik av Storsjön”, där järnvägen just dragits fram. Det blev grunden till staden Sandviken och det världskända stålföretaget Sandvik.

I Högbo hade Nordiska museet fram till 2004 en filial vid namn Textilmuseet i Högbo, som visade en stor samling av textilier från 1900-talets första hälft. Donatorn Hedvig Ulfsparre hade som mål för sitt samlande, att varje textil teknik och varje hembygdsförening skulle vara representerad. Samlingarna flyttades efter 2004 till Länsmuseet Gävleborg.

I juni 2006 övertogs Textilmuseets lokaler av parfymbolaget Natural Fragrance of Sweden, som under produktnamnet Björk & Berries tillverkar dofter specifika för Högbo.

I Högbo finns bland annat två idrottsföreningar och en golfklubb samt rika möjligheter till skidåkning och annat friluftsliv. Gästrikeleden går genom Högbo.

Skådespelaren Kåre Sigurdson och politikern Mauritz Västberg föddes i Högbo.
Jimi Hendrix har spelat i Högbo.